MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Vadász vendégház
7062 Keszőhidegkút, Fő u. 43.
Faluvégi, erdőszéli, festői környzeteben pihenhet kívánság szerinti programokkal. Vadmegfigyelés, túra, horgászat, lovaglás, termálfürdő a közelben. Magyaros vendéglátás.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Miszla   (3 db összesen)

Miszla címere A falu a kistérség délkeleti részén, a Hegyhát dombjai között megbúvó település. Legkönnyebben a 61-es útról közelíthető meg, illetve a 65-ös útról lekanyarodva Gyönk irányában.

Neve írásos emlékben először 1327-ben jelenik meg. A török hódoltság idején is lakott hely volt. A XVIII. század elején a báró Inkey család birtokába került, báró Inkey Nándor építette Miszlán a ma már sajnos romos állapotban lévő és kialakította a birtokot, melyet magyarokkal telepített be. Az 1800-as években Nemeskéry Kis Pál fiumei kormányzó telepedett le és élt itt haláláig. A három nagy felekezet mindegyikének emeltek templomot a faluban, barokk félköríves szentéllyel és kereszthajóval 1754-ben épült a katólikus templom, 1789-91 között a református templom, majd az 1900-as években az evangélikus templom. A katolikus és református egyház iskolát is működtetett a településen. A XIX. században község egy ideig mezővárosi ranggal rendelkezett, ekkor megyegyűlések helyszíne is volt, sőt 1890-ben Miszlán országgyűlést is tartottak. A XIX. és XX. század fordulóján élénk kulturális és vallási élet folyt itt, több kör és egylet alakult, melyek a lakosság szabadidejének hasznos eltöltését és erkölcsi nevelését szolgálták.

A faluban óvoda, könyvtár, művelődési ház működik. Az ide látogatóknak megtekintésreb érdemes a műemlék jellegű barokk katolikus és a késő barokk református templom csakúgy, mint a népi építészet emlékét őrző lakóház és a romos kúria és kastély. A falu északi határánál 13 hektáros horgászásra alkalmas tó terül el, melyben többféle hal is található.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 6150 ha
  • Lakossága: 300 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Boza Ferenc 
  • Cím: 7065 Miszla, Fő u. 63.
  • Telefon: 74/408-559
  • e-mail: miszlahiv@tolna.net

 

 

Intézmények  2010. március 31.
Miszla

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2010. március 29.
Miszla

 

A község területe 6150 ha, lakossága 321 fő.

 

Címertörténet  2008. május 03.
Miszla

 

A pajzsfő kék mezejében jobbról tizenhat sugarú arany Nap, balról ezüst holdsarló látszik. Az ezüst mező zöld hármashalmán természetes színű (barna) gímszarvas szökell. A boglár pajzs hasonló alakú mezejét a pajzstalp magasságában homorú hullámos vágás bíborral és kékkel osztja. A felső, bíbor mezőben vadember növekszik, fején zöld lombkoszorú, ágyékát is zöld levelek takarják, jobbját csípőjén nyugtatja, baljával vörös-ezüst zászlót emel. A kék mező homorú ezüst fodrokkal tagolt, közepén két ágú fekete horgony lebeg.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright