MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Kondor Thermál Hotel
7090 Tamási, Szabadság u. 12.
Az épületben nyolc, igényesen berendezett és felszerelt, 2-6 személyes lakóegység áll a vendégek rendelkezésére, melyhez parkosított udvar és 6 férőhelyes személygépkocsi parkoló tartozik. A gyermekeket kerti játékok várják. A hotelben borszaküzlet működik.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Varsád   (1 db összesen)

Varsád címere A közel 800 éves falu a Tolnai-Hegyhát dombjai között fekszik, a 63-as útról érhető el Gyönk irányában.

A település területe közép- és újkőkorszak óta folyamatosan lakott volt. Nevét először 1305-ben említi okirat. A török hódoltság előtt a terület leghíresebb földesura Ozorai Pipo volt. A törökök kivonulása után szinte teljesen elnéptelenedett a falu, melyet 1713-86 között Hessen környkéről érkező evangelikus németek betelpítésével népesítették be újra. Templomukat 1786-ban emelték, a település egykor evangelikus esperesi székhely is volt. A I. világháború utáni kitelepítésig német nemzetiségű település volt, a svábok helyére székely és felvidéki családok érkeztek.

Hagyományaik ápolására napjainkban nagy hangsúlyt fektetnek. A faluban óvoda, könyvtár, művelődési ház teleház működik, mely intézmények a településen tevékenykedő civil szervezetekkel közösen szervezik a falu kulturális közösségi életét. A település műemléke a már említett evangelikus templom, de az 1970-es években épült katolikus templomban a többségbe került katolikus hívek is gyakorolhatják vallásukat. A település központjában áll az I.-II. világháborús emlékmű, amin egy turulmadár látható. Ez a szimbólum meghatározó a település életében, többek között megjelenik a település címerén is.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 2141 ha
  • Lakossága: 496 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Andrási Zoltánné
  • Cím: 7067 Varsád, Ady E. u. 4.
  • Telefon: 74/448-180
  • e-mail: varsadph@tolna.net

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Varsád

 

A címer alsó részén húzódó kék hullámvonal a Donát-patakot jelzi. Az 1843-as pecsétnyomóról adaptált szőlőfürt a község mezőgazdasági jellegét jelképezi. A címerpajzs felső részében ábrázolt katolikus és evangélikus templom kifejezi azt is, hogy a két felekezetű és nemzetiségű falu lakossága békében élt és él egymás mellett. A címer központi motívuma a község világháborús emlékművét is díszítő turul.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright