MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Gála Panzió
7081 Simontornya, Fürdő u. 5.
Négy apartman (felszerelt konyhával) és további három szoba kínál üdülési lehetőséget igényes pihenni vágyóknak. Minden szobában színes TV, telefon és minibár.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Tolnanémedi címere A község a kistérség északkeleti részén, a Hegyhát északi csücskében, a Sió-csatorna és a Kapos folyó völgyében terül el. A 61-es út mentén fekszik, vasúton a Budapest-Pécs, illetve a Budapest-Gyékényes vonalon érhető el.

A hely már az őskorban is lakott volt, az itt feltárt 138 darabból álló bronzkori kincsleletet mintegy 3400 éve rejtették a földbe. A falu egy 1324-ből származó feljegyzés szerint a mai Kisnémedi helyén lehetett, mint a Simontornyai várhoz tartozó egyik település. Németi néven Miksa császár 1506-ban kelt adománylevelében olvasható a község neve. A török uralom első évtizedeiben még lakott hely volt, később ez a község is elnéptelenedett. A XVIII. században magyarokkal telepítették be, többségük evangélikus és református vallású, katolikusok kisebb számban fordultak elő. Mindhárom felekezetnek van temploma, ám míg az evangélikusok és a reformátusok a XVIII. század végén már iskolát alapítottak, a katolikusok a közeli Pincehely fiókegyházaként gyakorolhatták vallásukat. A XIX. század közepén épült késő klasszicista stílusú református templom műemlék jellegű épület. Jelentős esemény volt a falu életében 1879-ben a vasút, majd 1913-ban az állomás építése. Ennek következtében a XX. század elején a falu jelentős fejlődésnek indult. Közút, iskolák, ipari létesítmények épültek, malom, téglagyár, kendergyár, hengermalom, posztócipőgyár létesült. A II. világháború sok áldozatot követelt és a fejlődés is megállt. A mezőgazdaság a '60-as évektől indult újra fejlődésnek, a helyi termelőszövetkezet jól prosperáló volt, a simontornyai bőrgyár sok helyi embernek adott munkát. Az 1990-es évek jelentős átalakulásokat hoztak Tolnanémedi életében is. Napjainkban a munkanélküliség okoz komoly nehézségeket, kevés a munkahelyet biztosító vállalkozások száma.

A községben óvoda, iskola, művelődési ház, könyvtár működik, van orvosi rendelő és gyógyszertár is. A Hegyhát lankái jó terepet biztosítanak a szőlőtermesztésre, a helyi gazdák büszkék boraikra.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 2267 ha
  • Lakossága: 1033 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

 

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Tolnanémedi

 

Egyenesen álló reneszánsz, osztott címerpajzs. A pajzsfő eleje és a pajzsderék eleje kék alapszínű, benne jobbról balra hajló aranyszínű, stilizált búzakalásszal és aranyszínű szőlőlevéllel. A pajzsfő és a pajzsderék többi részének alapszíne arany. Benne kék színnel jobbról balra arányosan kisebbedve a település három templomtornyának árnyképe látható. Az osztott mezők színe zöld, benne jobbról balra harántirányba átmenő kék hullámvonal.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright