MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tulipán Panzió
7081 Simontornya, Petőfi u. 38.
Nyitva tartási időszak: egész évben
Férőhelyek száma: 9 fő
Szobák száma: 4 db
Szolgáltatások: saját parkoló, buszparkoló, étkezési lehetőség
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Iregszemcse címere A település a kistérség északnyugati részén a 65-ös főúton Tamási és Siófok között található.

A helység mai nevét 1940-ben kapta, miután Felsőireg és Szemcse egyesült. Már az őskorban is lakott hely volt, határában kőkorszaki és bronzkori leleteket is találtak. Ebben a korban itt haladt el a Sopianae-Aquincum római út. A honfoglaláskor Árpád törzse vette birtokba, Ireg királyi falu maradt 1387-ig. Ekkor adományozta Zsigmond király a Thamásy családnak, majd 1443-tól a Héderváriak birtokába került. A Rákóczi-szabadságharc idején a falu elpusztult, ezt követően ismét betelepítették. Az itt élő családok valamennyien magyarok voltak, majd a XVIII. század végén már más nemzetiségűek is előfordultak. Vallásukat tekintve elsősorban római katolikusok és reformátusok, de zsidók és evangélikusok is lakták a falut. A XVII. századtól az 1860-as évek elejéig a gróf Viczay család birtoka volt, mely időben a település fejlődése felgyorsult. Mezőgazdaság és állattenyésztés egyaránt folyt itt, mint ipari tevékenység. Kiemelkedő volt a lótenyésztés és a gabonatermesztés. Ezt igazolja, hogy a község 1756-ban Mária Teréziától céhalapító jogot és egyéb kiváltságokat kaptak a helyi iparosok. A településnek római katolikus és református iskolája is volt.

1944. előtt az utolsó birtokos báró Kornfeld Mór volt. Az ő idejében fejlődött az iregi uradalom mintagazdasággá. Gazdasága, valamint az itt növénynemesítéssel foglalkozó Mautner Rt. adott alapot az iregszemcsei mezőgazdasági kutatóintézet létrehozására.

A falu nevét igazán ismertté Bartók Béla tette az itt gyűjtött, majd feldolgozott és kiadott népdalokkal.

A rendszerváltás is itt jelentős változásokat hozott, a vegyes gazdaság azonban jellemzően megmaradt. Mezőgazdasági és ipari vállalkozások egyaránt működnek a településen.

Az önkormányzat óvodát, iskolát, könyvtárat és művelődési házat működtet. A község kulturális életének meghatározó intézménye a Bartók Béláról elnevezett művelődési ház, de jelentős a civilszervezetek tevékenysége is.

Iregszemcse több látnivalóval szolgál az ide látogatóknak. Közülük legrégebbi a gótikus stílusban épült Kálvária-kápolna. 1766-ban barokk stílusban emelték a római katolikus templomot, berendezése ugyanebből a korból való. A református templom 1863-ban épült. 1820-ban klasszicista stílusban épült a Viczay kastély, melynek homlokozatát később romantikus stílusban átalakították, jelenleg speciális általános iskola működik itt. Parkjában növényritkaságok teremnek. A község másik nevezetes kastélya a Kornfeld család egykori birtokán áll, ma a Pannon Agrártudományi Egyetem takarmánytermesztési kutatóintézete. Ezen intézmény jogelődjét Mauthner Ödön 1936-ban létesítette. Jelentős számban láthatunk a településen köztéri alkotásokat, a község központjában szoborparkkal találkozhatuk. Iregszemcse tagja a Tolnai Borvidéknek.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 6005 ha
  • Lakossága: 2653 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Tóth Szabolcs
  • Cím: 7095 Iregszemcse, Kossuth L. tér 19.
  • Telefon: 74/481-051
  • e-mail: ireg@t-online.hu

 

 

Címertörténet  2008. április 03.
Iregszemcse

 

Iregszemcse új címerét álló, sárgával és barnával vágott, hagyományos háromszög-pajzsra helyezte. A felső, sárga mező közepén zöld kukoricaszár áll. A kukoricaszár talppontjából mindkét irányban kilenc szemű búzakalász hajlik ki zöld levéllel. A sárga mező jobb felső részében sugaras arany napkorong, a bal felső részében ezüst holdsarló lebeg. A napot fekete szemek és száj díszíti. A pajzson szembenéző öt pántos ezüst sisak nyugszik. A koronán sisakdíszként jobbra néző, ágaskodó, fejét leszegő, barna ló látható.

 

Intézmények  2008. március 31.
Iregszemcse

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright