MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tulipán Panzió
7081 Simontornya, Petőfi u. 38.
Nyitva tartási időszak: egész évben
Férőhelyek száma: 9 fő
Szobák száma: 4 db
Szolgáltatások: saját parkoló, buszparkoló, étkezési lehetőség
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Ozora   (3 db összesen)

Ozora címere A község a kistérség északkeleti részén, Tolna és Fejér megye határán fekszik. A 64-es és a 61-es út által bezártháromszögben terül el, könnyen elérető a 65-ös út felől is.

A Tolna megyei települések közül szinte a leggazdagabb történelmi múlttal rendelkezik. A terület már az őskorban is lakott volt. A bronzkori földvár nyomai ma is láthatóak. A település neve a pécsi püspökség 1009.évi alapító oklevelében szerepelt először. Zsigmond király 1399-ben Firenzéből származó hadvezére Filippo Scolari feleségül vette az ozorai főnemesei család utolsó leány tagját, ettől kezdve Ozorai Pipo néven került be a történelembe. Meghatározó szerepet játszott a település történetében, olasz mintára várat építtetett, Ozora mezővárosi rangot kapott, országos vásártartási jogot szerzett, felépült a ferences rendi kolostor. Pipo után a Héderváryak, majd Török Bálint birtoka lett. 1543-ban vára török kézre került, a lakosság csökkent, majd a település teljesen elnéptelenedett. 1686-ban felszabadították a török uralom alól és a vár, valamint a község Eszterházy-birtok lett, akik katolikus magyarokkal népesítették be Ozorát. Várát az 1730-as években barokk kastélyként építették újjá. A mezőváros az 1848. október 7-ei katonai diadallal írta be nevét a magyar és egyetemes történelembe. Ekkor Perczel Mór katonái és a Csapó Vilmos által vezetett népfelkelők, nemzetőrök előtt Roth és Philipovics horvát seregei letették a fegyvert. 1849-ben még több, mint négyezer fős lakossága az idők során fokozatosan csökkent, 1871-ben a mezővárosok megszűnte után a település nagyközség maradt.

Irodalomtörténeti vonatkozásai is vannak, 1841-ben Petőfi Sándor vándorszínészként fordult meg a településen, Illyés Gyula nagyszüleinél töltött el boldog napokat, melyekről később műveiben is megemlékezett.

A település a rendszerváltás óta sokat fejlődött infrastruktúrájában, faluképében egyaránt. 1995-ben Európa díjat kapott virágos közterületeiért, portáiért, tavasztól őszig pompázó virágkertjéért. Az ide látogatókat különösen a tavaszi, nyári hónapokban fogadja pazar látvány. A lakosság alapellátásához szükséges intézmények megtalálhatók a településen, így óvoda, iskola, művelődési ház, könyvtár, idősek gondozási központja, háziorvosi rendelő. Kiemelt figyelmet fordítanak kulturális intézményeikre, az elmúlt években jelentős beruházások történtek e téren, így megvalósult a művelődési ház, a civil ház, és a könyvtár teljes felújítása.

Felújítás után 2001. május 26-án megnyitotta kapuit a látogatók előtt az ozorai várkastély, mely állandó kiállításoknak ad helyet, itt látható Illyés Gyula hagyatéka, valamint Bazsonyi Arany festőművész képeiből összeállított kiállítás. 2006. októberétől a vár működtetését a Műemlékek Állami Gondoksága vette át.

A szomszédos Kula-pusztán az Eszterházy-birtok központja látható. További vonzerőt a vadászat, horgászat és a falusi turizmus jelent.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 6182 ha
  • Lakossága: 1693 fő (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Nagy Istvánné
  • Cím: 7086 Ozora, Szabadság tér 1.
  • Telefon: 74/598-000
  • e-mail: polgarmester@ozora.hu

 

 

Címertörténet  2008. május 03.
Ozora

 

Álló csücsöktalpú pajzs arany mezejében vörös várfal, kőkerítés kapunyílással. A várfal tetején két oldalon egy-egy leveles zöld szőlőtőke, köztük egy leveles indán függő, nagy zöld szőlőfürt.

 

Intézmények  2008. március 31.
Ozora

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Ozora

 

A község területe 6182 ha, lakossága 1752 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright