MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Koppány fogadó
7090 Tamási, Gím u. 44.
A csendes, szép környezetben fekvő Koppány Fogadó, a gyógy- és termálfürdő közelében, kényelmes elhelyezéssel, kitűnő konyhával és igazi vendégszeretettel várja kedves visszatérő és leendő vendégeit.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Felsőnyék címere A település a megye északi részén, a Tita patak mentén, Somogy és Fejér megye határán fekszik. Megközelíthető a 65-ös és a 64- és 65-ös összekötő útról.

A településről kőkorszaki és bronzkori leleteket is találtak. Nyék neve már 1138-ban megjelent a dömösi prépostság adománylevelében. A XIV. század elején Károly Róbert kiskirályok elleni küzdelmében komoly szerepet kapott a nyéki vár. A falu a Dombai család birtoka volt, majd a XIV. század elején a Werbőczy család kezébe került. 1557-ben a török hadjárat idején elpusztult, de a település lakott maradt. A világosi fegyverletétel után Deák Ferenc a barátai segítségével ide menekült és egy ideig itt rejtőzködött.

A település lakói állattenyésztéssel, szőlő- és növénytermesztéssel foglalkoztak. A termelőszövetkezetek megalakulásakor jelentős ménessel rendelkezett, amit a hetvenes években felszámoltak. A lakosság folyamatos csökkenéséhez hozzájárul a munkalehetőségek beszűkülése.

A községben óvoda, iskola és könyvtár működik. A település a Tolnai Borvidék Tamási körzetéhez csatlakozik. A Tükrösi-tó kellemes kikapcsolódást nyújt a horgászatot kedvelőknek.

Építészeti látnivalókhoz kapcsolódik a Deák pince. A falu központjában 1792-ben épített református templom és a római katolikus templom.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 3128 ha
  • Lakossága: 1080 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Debella László
  • Cím: 7099 Felsőnyék, Kossuth u. 57.
  • Telefon: 74/478-506
  • e-mail: polgarmester@felsonyek.hu

 

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Felsőnyék

 

Álló, háromszögű pajzs vörös mezőjében ormozottan határolt arany pajzsláb. A vörös mezőben növekvő helyzetű, jobbra fordult, ágaskodó ezüst mén, mellső lábaival egymáson keresztbetett három arany nyílvesszőt tart. A címerpajzsot két oldalról egy-egy, alul közös tőből ágazó, ké-két arany fürttel ékesített zöld szőlőinda kíséri. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves arany szalagon feketével nagybetűs Felsőnyék felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

 

Intézmények  2008. március 31.
Felsőnyék

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Lakossági adatok  2008. március 30.
Felsőnyék

 

A települési lakosság létszámának változása.

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Felsőnyék

 

Felsőnyék területe 3128 ha, ebből belterület 114 ha.

 

Gazdaság  2008. március 28.
Felsőnyék

 

Felsőnyéken 34 működő vállalkozás van, ebből 4 kft, 1 szövetkezet, 7 betéti társaság és 22 egyéni vállalkozás.

 

Turizmus  2008. március 27.
Felsőnyék

 

A falu látnivalói közül kiemelkedik a Deák-emlékprésház, ami nemcsak a Deák-legenda miatt, hanem építészeti szempontból is becses.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright