MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Termál Motel és Kemping
7090 Tamási, Hársfa u. 1.
A kemping különböző szolgáltatásokkal várja kedves vendégeit a termálfürdő közvetlen szomszédságában.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Koppányszántó címere A Tolna és Somogy megye határán fekvő falut a Koppány folyó szeli ketté, melyről a nevét is kapta. A Tamásiból Törökkoppány felé vezető út menti település Tab és Dombóvár felől is elérhető.

A terület az Árpád törzsé volt, az első írásos emlék szerint Álmos herceg tulajdonát képezte. Jelenlegi nevét 1902-től használja. Egy 1333-as adat szerint a Habold nemzetség virágzó birtoka, majd később a dömösi prépostsághoz került. A török megszállásig virágzó birtok volt, a megszállás alatt azonban teljesen elpusztult, csak jóval később telepítik újra magyarokkal. A magyar többség később is megmaradt. A település ismét egyházi birtok lett, a veszprémi püspökség kezelésébe került. Lakóinak többsége római katolikus vallású, 1753-ban épült templomukat 1908-ban kibővítették, egyik látnivalója az 1919-ben készült Szentháromság-mozaikkép.

A településen óvoda, orvosi rendelő, könyvtár, művelődési ház működik. Az itt élő emberek közül többen a mezőgazdaságban, helyben teremtik elő megélhetésük forrásait, mások a közeli városokban.

A falu egyik nevezetessége a híres koppányszántói népviselet, melyet a szüreti felvonuláson láthatnak az ide látogatók. A szép természeti környezet, a tiszta levegő jó kikapcsolódási lehetőséget kínál a pihenni vágyóknak.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 2176 ha
  • Lakossága: 342 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Niklai Gábor
  • Cím: 7094 Koppányszántó, Rákóczi u. 164.
  • Telefon: 74/476-406
  • e-mail: kopszanto@tolna.net

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Koppányszántó

 

Álló csücsköstalpú pajzs, kék mezejében ezüst hullámpólyán nyugvó arany heraldikai koronára cölöpösen, élével felfelé állított ezüst ekevas, előtte egymáson harántirányban keresztbetett két ezüst csoroszlyával. A sisak jobbra fordult, arannyal ékített és vörössel bélelt pántos ezüst sisak, vörössel és kékkel ékített arany koronával. A sisakkoronából növekvő helyzetben Szent Bertalan szembe fordult alakja ezüsttel. Fejét arany dicsfény övezi, jobbjában arany kést, baljában csukott arany könyvet tart.

 

Intézmények  2008. március 31.
Koppányszántó

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Koppányszántó

 

A község területe 2176 ha, lakossága 367 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright