MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tamási Üdülőtelep
7090 Tamási, Termál u. 3.
Tamásiban a termálfürdő mellett 2 üdülőtelep található mintegy 200 nyaralóházzal. A házak kőházak, de néhány faház is van a kínálatunkban.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Regöly   (3 db összesen)

Regöly címere A község a kistérség középső részén, a Kapos és a Koppány folyók találkozásánál, egy kis dombon fekszik. A 65-ös útról Szakály közelében lekanyarodva érhető el.

A kedvező természeti adottságokkal, nagy múlttal rendekező falu már a kőkorszaktól lakott hely volt. A bronzkorban a vaskor végén fejedelmi központ volt, megerősített földvárral. Az ásatásoknál előkerült leletek a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban láthatók. A honfoglalás idején a Keszi törzs egyik szálláshelye, a kereszténység felvétele után esperességi székhely volt. Nevének első írásos emléke egy 1204-es okmányban szerepel. A török hódoltság idején szinte teljesen elpusztult, a XVIII. században kezdett újra benépesülni. A század elején katolikus vallású magyarok betelepülését követően gyors fejlődésnek indult, 1730-ban mezővárosi rangot kapott, városi rangját 1872-ig őrizte meg. A környék nagy része Eszterházy-birtok volt, a faluhoz tartozó lakott helyeken élők megélhetését az uradalom biztosította, ahol az emberek cselédként dolgoztak. A II. világháború pusztítása elkerülte a községet, az 1949. utáni átalakulások kedvezőtlenül érintették a falut. A 60-as 70-es években fellendülésnek indult, infrastruktúrája, kulturális élete is jelentős fejlődésen ment keresztül. A rendszerváltás után sokan választották a magángazdálkodás útját, hiszen a földhöz való kötődés, a növénytermesztés, állattenyésztés szeretete a kezdetektől jellemző a település mindenkori lakóira.

A község intézményei között óvoda, általános iskola, művelődési ház és könyvtár működik. Római katolikus temploma a XVIII. században barokk stílusban épült, határában a 65-ös főút mellett egy elpusztult XIV. század eleji falu templomának maradványai láthatók. A kirándulóknak további vonzerőt jelenthetnek a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező Pacsmagi-tavak, melyek a falu határában terülnek el. Az országos jelentőségű természetvédemi terület vízimadár paradicsom, mely előzetes engedéllyel és kísérővel látogatható. A csodálatos környék igazi felüdülést kínál.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 6540 ha
  • Lakossága: 1169 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Kelemen Csaba
  • Cím: 7193 Regöly, Rákóczi F. u. 2.
  • Telefon: 74/402-606
  • e-mail: polgarmester@regoly.hu

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Regöly

 

A címerben a két kék vonal a Kapos és a Koppány találkozását jelképezi. Mivel a falu védőszentje Szent György, a címer másik felére a stilizált Szent György kereszt került. A lófej a lakosság kívánságára került a címerbe, emlékeztetve a falu hagyományaira.

 

Intézmények  2008. március 31.
Regöly

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Regöly

 

A község területe 6540 ha, lakossága 1211 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright