MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Hársfa Panzió
7090 Tamási, Hársfa u. 20.
Üdülési lehetőség a Hársfa Panzióban Tamásiban, a termálfürdőtől 100 méterre. Mediterrán környezetben, kontinentális reggelivel és kedvező árakkal várjuk a pihenni vágyókat.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Diósberény címere A kistelepülés a tolnai hegyhát déli részén, a Donát-patak mentén helyezkedik el. A 61-es, 63-as és 65-ös utak által alkotott háromszögben elhelyezkedő települést a legkönnyebben a 65-ös főútról lehet megközelíteni Hőgyész és Gyönk felől.

Az első írásos emlékek szerint a XI. században itt gyülekezett Koppány serege. Egy 1193-ban kelt oklevél szerint a település a székesfehérvári keresztesek birtokába tartozott. 1305-ben a Szakadát család tagjainak kezében volt a falu. Miután a lakosság elmenekült a török elől, szerbek telepedtek meg a területen, később azonban elnéptelenedett. A XVI. században a szigetvári vitézeké lett a település. 1728-ig magyarok lakták, majd a többi hegyháti településhez hasonlóan német telepesek érkeztek. 1772-ben lett Diósberény a gróf Apponyi családé. A németek nagy részét 1946-ban kitelepítették, helyükre a Felvidékről, Székelyföldről és az Alföldről érkeztek magyar családok.
Napjainkban magyar és német lakosság él a községben. A településen német nemzetiségi óvoda, falugondnoki szolgálat, könyvtár, internetszolgáltatást nyújtó teleház működik.
A falut 2000 hektár erdő veszi körül, vadállomáya nagyvadakban gazdag, de a szarvas, őz, vaddisznó mellett megtalálhatók az apróvadak is. A táj túrázásra, kirándulásra kiválóan alkalmas.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 1774 ha
  • Lakossága: 370 fő (2012.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Tillmann András László
  • Cím: 7072 Diósberény, Iskola u. 9.
  • Telefon: 74/548-051
  • e-mail: onkormanyzat@diosbereny.hu

 

Címertörténet  2008. április 01.
Diósberény

 

Álló, háromszögű, arany szegélyű pajzs kék mezejében alul zöld hármashalom, benne lebegő, szárán összefogott három arany búzakalásszal. A középső, magasabb halmon stilizált, terebélyes lombú ezüst diófa áll. A fa lombja és a hármashalom között lebegő, felfelé fordított, félig felajzott arany íj vörös nyilvesszővel. A pajzsot két oldalról szárán alul összefogott 1-1 zöld pálmaág övezi. A pajzs felett lebegő, fecskefarok-végződésű arany szalagon feketével nagybetűs Diósberény felirat.

 

Intézmények  2008. március 31.
Diósberény

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Lakossági adatok  2008. március 30.
Diósberény

 

A települési lakosság létszámának változása.

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Diósberény

 

Diósberény területe 1774 hektár, ebből belterület 118 hektár. A lakosság létszáma 2009 végén 486 fő, a lakások száma 194.

 

Gazdaság  2008. március 28.
Diósberény

 

Diósberényben 1999-ben 9 működő vállalkozás volt, ebből 1 szövetkezet, 2 betéti társaság, 6 egyéni vállalkozás.

 

Turizmus  2008. március 27.
Diósberény

 

Voltak kezdeményezések a falusi turizmus beindítására, a szép környezet ezt lehetővé tenné, de a kezdeményezés sok eredményt nem hozott.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright